joga centar

joga centar

Južnoamerička biljka Maka širom sveta postaje sve popularnija kao pomoćno sredstvo u lečenju simptoma menopauze, bolnih simptoma PMS-a, neredovne menstruacije, smanjenog libida i problema sa plodnošću. Lekari širom Evrope poslednjih godina preporučuju ovu neverovatnu biljku, na koju su starosedeoci Perua itekako ponosni, kao idealno rešenje za obnavljanje energije, borbu sa svakodnevnim stresom i popravljanje zdravlja endokrinog i reproduktivnog sistema.

Šta je maka?

Maka (Lepidium meyenii) je biljka nalik rotkvici koja raste u visokim predelima Anda u Peruu i koristi se još od perioda starih Inka kao hrana i lekovito sredstvo za povećanje nivoa energije, seksualne želje, plodnosti i vitalnosti uopšte. Oblast u kojoj ova biljka raste poznata je po ekstremnim klimatskim uslovima (manjak kiseonika, mraz, jaki vetrovi i sunce). Ni jedna druga biljka koja se koristi za ishranu ne uspeva na tako velikoj nadmorskoj visini. Plodno tlo u predelima visokih platoa Perua gde Maka raste, verovatno je razlog što je ova biljka bogata mineralima i drugim vrednim sastojcima.

Maka se i danas gaji na tradicionalan način, bez primene pesticida ili drugih hemikalija. Lekovita svojstva ove biljke su vekovima pomagala lokalnom stanovništvu da opstane u teškim klimatskim uslovima visokih platoa Perua. Koren Make sadrži značajne količine minerala poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa, cinka, joda, vitamina B1, B2, B12, C, E . Muškarci i žene u Peruu koji imaju problema sa neplodnošću koriste redovno Maku dok se problem ne reši. Maka takođe sadrži masne kiseline, bogata je sa biljnim sterolima, alkaloidima, taninima i saponinima. Hemijska analiza pokazuje i prisustvo biološki aktivnih aromata koji imaju jedinstveno dejstvo afrodizijaka.

Dejstvo make Smatra se da je pozitivno dejstvo Make na plodnost posledica adaptogenog dejstva na endokrini sistem i produkciju gonadotropnih hormona. Blagotvoran uticaj aktivnih sastojaka iz make na osovinu hipofiza – hipotalamus omogućava regulaciju balansiranog lučenja hormona i, samim tim, redovnost menstrualnog ciklusa kod žena i bolji subjektivni osećaj pre i tokom menstruacije – bez naduvensoti, nervoze i napada gladi.

Žene koje koriste Maku primećuju povećan nivo energije, povećanu sposobnost podnošenja stresa i zdravu seksualnu želju, a one u menopauzi smanjenje naleta valunga, promena raspoloženja i noćnog znojenja. Maka je sve priznatija kao adaptogen odnosno biljka koja ima sposobnost da vitalizira celokupan organizam i vraća ga u prirodnu ravnotežu. Poremećeni nivoi estrogena kod žena dovode do raznih neprijatnih stanja tokom menopauze koji uključuju nagle promene raspoloženja, nesanicu i napade vrućine i znojenja. Adaptogena svojstva Make mogu značajno odložiti samo nastupanje klimaksa i umanjiti njegove negativne simptome kada nastupi. Maka je prirodna zamena za klasičnu hormonalnu terapiju koja može biti opasna.

Muškarci uspešno koriste Maku u tretmanu smanjenog nivoa testosterona koji se negativno odražava na libido i plodnost. Ispitivanja pokazuju da se porast u broju i kvalitetu spermatozoida uočava već nakon mesec – dva dana redovnog korišćenja make.

Izuzetna svedočanstva mnogobrojnih zadovoljnih ljudi koji su koristili Maku potvrđuju njenu delotvornost i preporučuju je kao nezameljivu pomoć u podizanju kvaliteta života u današnjim stresnim i ekološki nezdravim uslovima življenja.